blog3

 

Vorige week was er weer een GGD-inspectie op een van onze vestigingen. We werken er elke dag aan om ervoor te zorgen dat overal alles op orde is, dus daar hebben we veel vertrouwen in, maar het is elke keer toch weer een beetje spannend. Vandaag lazen we in het (concept)inspectierapport dat alles inderdaad prima in orde is. Het meest trots ben ik op de beschrijving van de pedagogische praktijk. Daarin lees ik terug hoe onze leidsters omgaan met de kinderen: warm, liefdevol, bevestigend. Om dat in een inspectierapport terug te lezen is elke keer opnieuw een welkome bevestiging: we doen het goed, we bieden iets waardevols. Dat blijft fijn om te horen.

Het geldt natuurlijk voor ons allemaal: we hebben allemaal behoefte aan bevestiging op zijn tijd. Zeker in een periode in je leven waarin je een aantal rollen moet combineren in een beperkte tijd: je bent partner, je bent ouder, je bent werknemer. Misschien moet je al zorg dragen voor je eigen ouders, je hebt je vrienden en vriendinnen, je hebt een huishouden te bestieren. Dat zijn nogal wat ballen die je in de lucht moet houden. Hulde aan degene die dit moeiteloos doet en vooral aan degene die nooit de twijfel voelt: doe ik het wel goed?

Bij Nannies zijn we er ons bij de zorg voor de kindjes altijd van bewust hoe belangrijk bevestiging is. Wat fijn dat je helpt, wat lief dat je troost, wat een leuk grapje maak je, wat knap dat je kan rollen. Maar vooral: wat fijn dat je er bent. Je bent goed zoals je bent.
Het is een misvatting dat kinderen bevestigen hetzelfde is als ze altijd hun zin geven. Dat is niet zo. Een kind bevestig je in zijn of haar wezen door het serieus te nemen. Daar hoort bij dat je een kind laat zien hoe je met elkaar omgaat en hoe je je dient te gedragen. Hoe je deel uitmaakt van een groep, hoe je samen kunt werken en hoe je voor elkaar zorgt. Zo leert een kind hoe het goede relaties aangaat, wat zorgt voor blijheid, vertrouwen in de wereld en zelfvertrouwen. Een belangrijke basis.

Wat voor kinderen geldt, geldt bijna altijd ook voor volwassenen. Dus: denk er eens bewust over na om de mensen om je heen een bevestiging te geven van dat je ze ziet, dat je weet wat ze doen en waar ze mee bezig zijn en dat je dat waardeert. Een complimentje kost niks, maar is van onschatbare waarde!

Categorieën: Geen categorie

1 reactie

Ilonka turk · 20 maart 2016 op 05:54

Dit wisten we natuurlijk al! De kinderen zijn gek op de nannies! Maar natuurlijk wel heel leuk om een goed rapport te krijgen. Gefeliciteerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *